Пропускане към основното съдържание

ММП 20: Многоликата ТЯ

Март месец си е женски и това е неоспорим факт.
Няма как да пренебрегнем Жената с нейната разнолика същност и многoбройни превъплъщения.
ТЯ е дъщеря, ТЯ е майка, ТЯ е домакиния, ТЯ е любовница, ТЯ е съпруга, но ТЯ също е творец, артист и човек.
Днешната тема е посветена именно на нея - на тази, която виждате сутрин в огледалото.

През следващия месец ще очакваме проектите ви, които пресъзадават един от многото образи на жената, видян през вашите очи на творец.
Средствата, които ще използвате, са напълно свободни. Единственото задължително нещо е въображение, интересна идея и добро изпълнение, които ще ни грабнат от пръв поглед, a
eдин от вас ще спечели пакетче с материали на Стампин ъп.


Този месец си имаме гостенка, чиито проекти ни накараха да затаим дъх.
Представяме ви Ели и нейните фолклорни картички с присъствието на Българката, 
носеща радост и утеха зад границите на нашата страна.

Елена Иванова
Здравейте всички вие, които обичате красотата и най-вече изпитвате необходимост да я създавате!
В навечерието на месец март – месецът на жената, реших да покажа няколко мои картички по темата: „Многоликата тя“ с които да се опитам да ви вдъхновя.
 Обширна и многостранна тема, поради съвсем ясни причини - та кой ли може с няколко щриха да характеризира жената, особено българската! Тя винаги е била сръчна, трудолюбива, отлична майсторка и пълна с нови творчески идеи.
В картичките, които ще ви представя, се опитах да пресъздам точно тези качества на прекрасната българска жена и техните проявления в народните носии, шевици, ръчнотъкани платове и нанизи.
Създаването на първата фолклорна картичка беше провокирано от клиентка. Дамата искаше да зарадва нейна английска приятелка и нямаше кой знае какви претенции за картичката си – само да бъде на фолклорна основа. Аз нямах никакви материали с изключение на няколко „сребърни парички“, купени от едно магазинче за мартеници в моя роден град. За щастие, китайските производители бяха отпечатали лик на жена приличаща досущ на севастократорица Десислава (е, поне по моя преценка ). 
И нали знаете – понякога ви трябва нещо съвсем мъничко – мънисто, панделка или парче хартия , за да отприщи въображението ви! Така стана и с мен!
Във всяка следваща картичка започнах да прибавям все повече и повече детайли от българския бит и култура, дори строфи от известни стихотворения, посветени на родината ни.
В по-късен етап, в картичките вграждах текст на английски с описание какви предмети от българския бит и култура съм изобразила. Това беше чудесен начин не само да внасям искрица от България в домовете на българите живеещи във Великобритания, като мен, но и да разпространявам българския бит, култура и обичаи. 
Използвах различни техники – топъл ембосинг, за да направя основната картинка по-ярка, накъсване, разръфване  и оцветяване с мастила, за да състаря хартията, тигелиране с прав и зигзагообразен шев, отпечатък с пасти за релеф - за да създам изображение на дантела или изрязване на такава с налични щанци. Принтирах подходящи хартии, намерени в Google и Pinterest. Поради липса на подходящи елементи изработих сама малки цървули, гъдулки, нанизи от мъниста, прибавих осукан червен и бял конец, символизиращ мартеницата  и навсякъде, и винаги не забравях да добавя умален модел на картата на БЪлгария, българския трикольор и четирилистна детелина (за късмет).

Така правенето на картички за мен се промени не само в създаване на нещо красиво, а и в израз на принадлежност към българската духовност и култура, чийто олицетворение е  Многоликата ТЯ – българската жена!







А ето с какво ни вдъхновяват момичетата от Картишок по темата, насладете им се 

 Кат


Не знам защо, но когато трябва да си представя жената като събирателен символ, винаги се сещам за картините на Майстора. Опитите ми тук бяха вдъхновени именно от него.
В тях микс медията остана на по-заден план и това, което най-вече миксирах, бяха акварелни и акрилни боички, с които оцветявах печатите.



Ирена


Ето ме и мен с това рамкирано платно, за да ви уверя, че никога не е късно да откриете това, което искате да сте :)
Моето вдъхновение ме срещна, когато видях печата на Stamping Bella "The Right Shoes". 

Снежи


При мен се получи много спонтанно и бързо, добре че имах готови принтове за основи, които преди време бях направила с Gelli printing плочата. И понеже всяка жена има поне още две лица,  се родиха и тези три тагчета. 

A моето многолико вдъхновение за вас е новата ми серия с АТС-та. Избрах няколко ретро девойки на Saturated Canary и ги оцветих в една от лщбимите си цветови комбинации. Има още дизайнерска хартия, печатчета и ембос и по една красивая дума за вдъхновение.


Каква е Тя във вашите представи или дори във вас, съм безкрайно любопитна и очаквам да ни я покажете през този наш женски месец!

Коментари

Популярни публикации от този блог

ММП Пето: Бебешки му работи.

Привет Микс Медия Картишоци! От днес с (малко закъснение по обясними причини) стартира нашето ново предизвикателство и вашите участия този път са  абсолютно задължителни !!! :) Няма как да пропуснете една наистина красива, завладяваща, нежна, трогателна тема!  Тема, свързана с малкото сладко Картишоче на нашата всеобща любимка и кралица на Арт журнала- Джиджи.  Всички сме много развълнувани и щастливи и ви подканяме за позитивна творческа енергия.  Този месец ще творим за новото мъжко попълнение в нашата креативна среда в нежни, пастелни или весели и игриви цветове. Хващайте четките, подготвяйте боите, защото очакваме от вас да видим странички на тема  Бе бе шки му ра бо ти . в които присъстват всички нюанси на синьо и зелено ;) Както винаги се приемат всички възможни микс медия проекти - картички, кутии, пана, страници от журнали и каквото се сетите. НО! Ако имате желание да направите специална бебешка  страничка,  посветена  на бебо Емо, ето каква е идеята.

ММП 40: Do something GREEN today

Време е за новото ни юнско предизвикателсво. Но преди да разкажа повече за него, искам да благодаря за включването ви в предишното ММП 39 Монохромно. Цели 33 участия от 15 различни участника, някои от които се включват за пръв път, което много ни радва.Победител е безапелационно Боби - Бонка Калинчева - с нейните прекрасни монохромни картички във всякакви комбинации. Този месец определено вдъхновението беше с нея, за това тя получава ваучер за пазаруване от любимото ни магазинче "Крафт нещица". А тези, които не спечелиха ваучер, могат да си подарят нещо сами - до 23.59ч. на 9 юни 2019 г. в магазина има  550 специално подбрани продукта с отстъпки до 70 %!  Можете да разгледате тук - https://bit.ly/2INqS4k За останалите - време е за ново предизвикателство. ММП 40 - Мисли  зелено! Вдъхновението за него ни настигна по път, съвсем буквално. Започна се от зелените, ширнали се поля, които донесоха мирис на окосена трева, мина през зелените нежни нюанси по роклите на  а

Време за награди

Мили мои картишочки, Желая ви една вълшебна, много творческа и предизвикателна 2020 година, в която хубавите емоции да са толкова много, така че да напират да заемат подобаващо място в творенията ви. Вярвам, че е възможно! И понеже си пожелавам същото за себе си, реших да отделям повече време за офлайн живот, да си спестя част от седенето в интернет за сметка на предизвикателствата на  живота.  Отново ще ви провокирам, обещавам, както го правя дори и в този момент в Картишок блог а. Ще се опитвам да ви ръчкам да пробвате нови и нови неща, защото вярвам, че това ни прави по-добри творци. Ще ви разказвам за интересни материали, за тенденции и полезни уроци. Но без да си си слагам срок, точна дата и бройка публикации. Гледайте да наминавате честичко или се абонирайте за публикациите в основния ни блог. А кой знае, някой ден може да се завърнем в блога за предизвикателства с нови сили и идеи. Но сега  имам една последна задача тук. Последното Коледно предизвикателство завърши преди 20